Het mediapanel: Weg met internet, lang leve radio en tv

14:00

Sprekers:

– Taeke Wouda (DJ van Radio NL)

– Jan Willem van Engelen (vertrekkend zendermanager Radio 2/ 5 )

– Paul Siteur (eindredacteur Sterren NL @AVROTROS)

Panelvoorzitter: Evelien de Bruijn (radio- en tv-presentatrice bij o.a. Ekdom in de morgen en Hart van Nederland)

 

“Weg met het internet, lang leven radio en tv. Vergeet social media, bloggers, vloggers en influencers. Radio en tv zijn nog altijd van cruciaal belang” opent panelvoorzitter en radio- en tv-presentatrice Evelien de Bruijn strijdlustig het panel.

De keuze tussen radio, tv en internet is niet zo definitief, aldus de drie heren in het panel. Sterker nog: ze kunnen prima naast elkaar bestaan. Paul Siteur, eindredacteur van SterrenNL is heel stellig: “Zonder internet zou ons radiostation niet bestaan; we zenden uit via DAB+ en een stream.” Hetzelfde geldt voor Taeke Wouda, die elke werkdag het programma Werk in uitvoering presenteert op RadioNL. “Internet is heel belangrijk; er kijken en luisteren relatief veel mensen in het buitenland naar onze livestream. Krijgen we appjes binnen dat mensen in Gran Canaria naar RADIONL luisteren of meekijken naar onze stream van het piratenfestijn.”

Als gespreksleider Evelien Bruijn vraagt wat voor artiesten de belangrijkste volgorde van de drie is om op te verschijnen, zijn de Paul en Jan Willem eensgezind. Jan Willem: “Je hebt het vaak niet voor het zeggen wie je oppikt. Radio is de makkelijkste manier om je muziek breed weg te zetten.” De resultaten van de zender die hij straks verlaat, geven aan dat je ook met Nederlands product goede resultaten kunt bereiken. “Onze DJ’s beslissen zelf mee over de Topsong van die week. Bij gelijkwaardige kwaliteit kiezen we voor Nederlands product.”

Carrièrebreker

Volgens Paul heeft tv nog altijd de meeste impact, maar is er een ander probleem: “Er zijn zo weinig plekken beschikbaar. Met SterrenNL doen we vier keer per jaar het Muziekfeest op ’t plein bij NPO 1, en sinds twee jaar het Muziekfeest van ’t jaar in Ziggo Dome, dat op oudejaarsavond wordt uitgezonden. Voor die uitzendingen moeten we ieder jaar vechten. Het lukt omdat we het goed doen; als kijkers wegzappen trekt de zendermanager de stekker er uit. Het is een niche, maar wel een van grote culturele waarde.” Paul zou dan ook meer programma’s als de Beste zangers willen hebben, en niet alleen tijdens de zomermaanden. “Tot vijf jaar terug hadden we TelevisieNL bij de NPO. Door bezuinigingen en politiek moest dat stoppen. Daar is geen commerciële partij ingesprongen, terwijl ik denk dat er markt voor is.” Dat de commissie-Pechtold vandaag advies naar buiten bracht dat Nederlands erfgoed beter beschermd moet worden, komt als geroepen.

Het aantal artiesten dat via de tv doorbreekt is echter tanende, aldus Paul. “De tv is geen carrièrebreker meer. Toen de TROS de TROS nog was kon je nog echt iemand maken. Wolter Kroes ging veel mee met de muziekreizen in het buitenland, er was een klik tussen hem en de samensteller van het programma. Dat heeft hem veel gebracht.” Als voorbeeld wordt Davina Michelle genoemd, die via YouTube al veel views scoorde, maar pas echt doorbrak toen ze meedeed met het tv-programma de Beste zangers van Nederland. Taeke: “Tv is magisch. Je hebt er ook een gezicht bij. Als ik met vrienden in de kroeg over een artiest praat, gaat het over het beeld. Dat moet via tv.”

Versterken

De stelling van het panel dat het radio en tv tegenover internet is, deelt het panel niet. Sterker nog; de panelleden zien een daling van het aantal tv-kijkers. Paul: “Maar ons internetkanaal groeit ontzettend snel. De clips die we plaatsen, worden heel veel bekeken.” Pas wanneer iets heel erg goed is en groot wordt, komt de tv alsnog om de hoek kijken. Dat geldt ook voor programma’s als de Top2000: dan profiteert de hele zender. “De vraag is hoe je radio, tv en internet elkaar kunt laten versterken, niet of YouTube een gevaar is voor tv. Misschien moeten we helemaal niet droevig zijn als internet het wint van tv. Dan heb je geen zendermanager meer die bepaalt waar wel en niet ruimte voor is. We staan pas aan het begin van de mogelijkheden.”